Inför lanseringen av sin hemsida tomelilla.se tog Tomelilla kommun hjälp av Resultify för tillgänglighetsanpassning enligt lagkraven för offentliga webbplatser. Resultatet: En inkluderande, lättnavigerad sajt fullt tillgänglig även för besökare med funktionsnedsättning.
I dag är det ett lagkrav att webbplatser inom offentlig sektor ska vara tillgänglighetsanpassade, alltså anpassade även för användare som har någon form av funktionsnedsättning – vilket var femte person i Sverige har.
Bland annat ska alla bilder ha alt-data med bildbeskrivningar så att användare med nedsatt syn kan få uppläst vad de föreställer. Färger och kontraster ska också vara anpassade för användare med olika synfel.
"Finns bara saker att vinna på detta"
Tomelilla kommun tog hjälp av Resultify för att tillgänglighetsanpassa sin hemsida.
– Det var en självklarhet för oss. Utöver att det är ett lagkrav finns det egentligen bara saker att vinna på att tillgänglighetsanpassa sin webbplats – den ska ju inte stöta bort potentiella besökare, utan bli så besökt som möjligt. Alla besökare ska kunna ta del av vår information utan att någon stängs ute, säger Katrin Högborn, kommunikationschef på Tomelilla kommun.
Anpassning till internationell standard
Resultify kartlade vilka delar av sajten som behövde uppfylla vilken kvalitetsnivå inom den internationella standarden WCAG – nivå A, AA eller AAA. Därefter hjälptes Resultify och Tomelilla åt att genomföra de olika förbättringarna.
– Mycket handlar om att göra avväganden som kräver stor teknisk kompetens. Det stod Resultify för. Medan sajten låg uppe som vanligt verkade Resultify i bakgrunden och löste det som behövde lösas, och vi kunde jobba på som vanligt, säger Katrin Högborn.
Bättre SEO och rankning på Google
För att mäta sajtens kvalitet och tillgänglighetsanpassning använde Resultify det världsledande verktyget Siteimprove. Vid projektets slut uppnådde sajten toppbetyg.
– Många av kriterierna för tillgänglighetsanpassning är dessutom samma kriterier som sökmotorerna använder för att indexera och ranka sajter. Så anpassningen är även en slags sökmotoroptimering, säger Annika Melin, ansvarig projektledare på Resultify.
– Att vi använde Siteimprove var en kvalitetssäkring, men tillgänglighet är komplext att mäta. Vi fortsätter att testa sajten löpande med olika verktyg. Det är viktigt att vi håller oss uppdaterade, säger Katrin Högborn.
Ska ni också ta fram en tillgänglighetsanpassad webbplats? Hör av er till oss nedan, så berättar vi mer.