Tillgänglighetsanpassad webbplats
Webbplatser och appar inom offentlig sektor ska enligt lag vara tillgänglighetsanpassade, alltså anpassade även för användare med funktionsnedsättningar.
TILLGÄNGLIGHETSANPASSAD HEMSIDA: VAD SÄGER LAGEN?
Lagen om digital tillgänglighet kräver att aktörer inom offentlig sektor ska ha en tillgänglighetsanpassad digital service. Det inkluderar att ha en webbplats som är anpassad även för personer med funktionsnedsättning – något ungefär var femte person i Sverige har.
En tillgänglighetsanpassad hemsida ska:
- Ha ett publicerat tillgänglighetsutlåtande
- Uppnå kriterierna för nivå AA enligt den internationella standarden WCAG 2.1
- Ge besökarna möjlighet att påtala brister med webbplatsen
VAD ÄR EN TILLGÄNGLIGHETSANPASSAD WEBBPLATS?
En tillgänglighetsanpassad webbplats följer riktlinjerna både vad gäller teknik och innehåll. Till exempel ska bilderna på er hemsida ha alt-data med bildbeskrivningar, så att användare med nedsatt syn ska kunna få uppläst av en skärmuppläsare vad de föreställer.
Anpassningen gör webbplatsen enklare och mer lättnavigerad, snabbare och dessutom mer sökmotoroptimerad (SEO), vilket ger bättre rankning i sökresultaten på bland annat Google.
VEM OMFATTAS AV LAGEN OM TILLGÄNGLIGHETSANPASSNING?
Myndigheter, kommuner och landsting, vård och omsorg (offentliga och privata) samt skolor och liknande omsorg (offentliga och privata).
VAD ÄR WCAG?
WCAG står för Web Content Accessibility Guidelines och är en internationell standard som tillgänglighetsanpassade webbplatser ska följa. Riktlinjerna kan uppnås på tre olika nivåer: A, AA eller AAA. Läs mer om WCAG här.
SKAPA EN TILLGÄNGLIGHETSANPASSAD WEBBPLATS
Ska ni bygga en tillgänglighetsanpassad sajt? Vi har lång erfarenhet av att bygga tillgänglighetsanpassade webbplatser för offentliga organisationer och hjälper er från början till slut enligt en tydlig projektplan.
Läs mer: Tillgänglighetsanpassad sajt för Tomelilla kommun
Kontakta oss nedan, så berättar vi mer!